Cây Circulair Interieur: Een groene revolutie in interieurbouw

Cây Circulair Interieur: Een groene revolutie in interieurbouw

3
April 2024

Wat was/is je motivatie om het anders te doen?

Met ruim vijftien jaar ervaring in de interieurbouw ontdekte Rik Mulder de pijnpunten tijdens zijn studie Technische Bedrijfskunde, waar hij de minor circulaire economie volgde. “Ik merkte dat keuzes werden gemaakt op basis van esthetiek, niet op duurzaamheid. Complete interieurs worden zonder pardon vervangen, alleen omdat ze beter pasten bij de nieuwe stijl van het pand. Dat stak me en inspireerde me om hier zelf verandering in te brengen”, vertelt Mulder.

Hoe is het idee voor circulaire keukens ontstaan?

Rik: “Met een achtergrond in het keukenbedrijf van mijn vader kwam het idee van circulaire keukens op mijn pad. In plaats van de welbekende ‘wegwerpkeukens’ die na twintig jaar worden vervangen, streven we naar keukens die kunnen worden gerecycled en hergebruikt. Maar hoe koppel je interieurbouw en circulaire economie aan elkaar? Oftewel, hoe ontwerp je een keuken die niet alleen functioneel is, maar ook een statement maakt? Een enorme uitdaging en keuze, want waar ligt de vraag van de particulieren? Die zenuwen werden al snel omgezet in erkenning. Zes maanden na opening ontvingen wij op de VT-wonen beurs de Duurzaam Wonen Awards, Beste Duurzame Starter 2023, als waardering voor onze inspanningen.”

Hoe produceren jullie deze materialen tot hernieuwbare grondstoffen?

Rik: “Onze ontwerpaanpak steunt op gestandaardiseerde modules en onderdelen, doorgegeven aan productpartners omdat we momenteel niet in staat zijn om de benodigde machines aan te schaffen. We produceren deze onderdelen en monteren ze ter plaatse bij de klant. In tegenstelling tot de gangbare werkwijze in de interieurbouw vermijden we maatwerk, waarbij de keuken in de werkplaats wordt geproduceerd en gedemonteerd voordat deze in grote delen naar de klant wordt vervoerd. Bij ons zijn de onderdelen altijd identiek, wat de noodzaak van maatwerk wegneemt. Dit resulteert in een efficiënte en eenvoudige werkwijze.”

Wat is jullie USP?

Rik: ”Ons onderscheid zit in een terugnamegarantie, ondersteund door QR-codes. De gedachte is simpel: je kunt een kast retourneren aan de producent, waarna deze wordt opgeknapt en een nieuw leven krijgt bij een andere eigenaar. Het is een belofte waar we trots op zijn, maar we moeten realistisch nadenken over de uitvoering ervan. Een belofte kijkt naar de toekomst, en je kunt nooit 100% zeker zijn dat je deze over 20 jaar kunt nakomen. Desondanks streven we ernaar mensen te stimuleren hun keuken terug te brengen, zodat deze elders hergebruikt kan worden.

Om deze visie te stimuleren zoeken wij naar verschillende manieren om dit in de particuliere markt te implementeren. Momenteel zijn wij namelijk aan het onderzoeken of er behoefte is aan een pantry-as-a-service, een verhuurpropositie. En die ontwikkeling gaat zich in de komende maanden verder ontwikkelen.”

Merken jullie dat de vraag naar duurzame keukens blijft toenemen?

Rik: “De vraag naar duurzame keukens blijft groeien. En Cây wil blijven investeren in deze trend. Momenteel wordt er in Deurne een ecodorp gebouwd, bestaande uit 24 woningen. Daarvan hebben wij al enkele aanvragen ontvangen. Deze interesse past perfect bij onze conceptbenadering. Het idee van het meeverhuizen van keukens, zoals gebruikelijk in Duitsland, klinkt misschien vreemd in Nederland, waar het niet de norm is. Stel je voor, over twee jaar verhuis je en je neemt gewoon je Cây-keuken mee. Het lijkt wellicht ongewoon omdat we het niet gewend zijn, maar het zou zomaar de nieuwe realiteit kunnen worden, zoals het al is in Duitsland, waar dit gedachtegoed als normaal wordt beschouwd.”

Wat vind je van het initatief Tussenstation?

Rik: “Het vergt lef om te starten met sloopafval en de waarde van materialen te ontdekken. Bork heeft de moedige beslissing genomen, want het vinden van een geschikt stuk grond, het bouwen van een loods en het opslaan van materialen zijn de eerste stappen. Stap twee houdt natuurlijk het wachten in tot iemand deze materialen overneemt of aanschaft. Het vult een essentiële behoefte in de markt en is werkelijk onmisbaar. Architecten zoeken regelmatig naar oude materialen, en een initiatief als Tussenstation, dat deze materialen kan bufferen en toegankelijk maakt, voorziet in een belangrijke behoefte in de markt."

Juryrapport (PDF)

pdf icon