Duurzaamheid zit in ons bedrijf verweven, tot in de kleinste houtsplinter

Duurzaamheid zit in ons bedrijf verweven, tot in de kleinste houtsplinter

30
November 2023

Begonnen als een bloemenkwekerij in 1972, ontwikkelt tot het kloppende hart van duurzaamheid in 2023. Restoric, onderdeel van de Schrijf Groep, is toegewijd aan het ontwikkelen van duurzaamheid. Door het omarmen van hergebruik en upcycling, geeft het een nieuwe bestemming aan materialen als oude deuren en gerecycled hout. Deze voortdurende inzet voor duurzaamheid is recentelijk bekroond met een nominatie voor ondernemer van het jaar in de regio Noord-Holland. Tristan Frese, commercieel manager bij de Schijf Groep, deelt vol enthousiasme dat dit slechts het begin is van hun streven om deze unieke positie verder te ontwikkelen.

Kan je ons meenemen in het verhaal van Restoric?

Tristan: “Restoric is een initiatief dat zich richt op sloopwerkzaamheden en de circulaire hergebruik-filosofie. Dit doen we met de nadruk op demontage in plaats van destructie. Mooie bijkomstigheid is dat we de logistiek van deze materialen ook zelf verzorgen via Schijf Transport. Deze fysieke hub, gelegen in Uithoorn, strekt zich uit over zo'n drieduizend vierkante meter en biedt een breed scala aan gebruikte materialen.

Hoe is de stap naar duurzaamheid en circulariteit ontstaan?

Tristan: “Restoric vindt zijn oorsprong in een bloemenkwekerij. Tijdens de oliecrisis nam dit een nieuwe wending. Vanwege een economisch slechte periode in de bloemenhandel, sloot de bloemenkwekerij zijn deuren. Gezien er op dat moment wel werk was in het slopen van, toen nog, houten bloemenkassen was de keuze snel gemaakt. Vrijkomend gebruikt hout, gecombineerd met een oliecrisis, laat wel raden wat er met het hout gebeurde. Onder andere de houtkachel, warm water, koken etc. Tijdens deze sloopwerkzaamheden ontstond er al vrij vlot het besef dat er nog heel veel bruikbaar materiaal tussen zat. Deze kernwaarde, het behoud van materialen tijdens het sloopwerk, vormde de basis voor de overstap naar een circulaire aanpak. Daar gaat ons hart sneller van kloppen: hergebruiken in plaats van nieuw aankopen. Die visie is geïntegreerd in het bedrijf, tot in de kleinste houtsplinter.”

Wat is jullie onderscheidende vermogen?

Tristan: “Tussenstation zoekt naar externe partijen die de materialen kunnen benutten. Bij ons werkt dat net even anders. Onze experts zijn intern aanwezig, waardoor we geen externe partijen nodig hebben. Binnenshuis creëren we op maat unieke stukken - van meubels en tafels tot zelfs lampenkappen gemaakt van gerecyclede waterdrinkbakken. Op deze manier krijgen deze materialen een tweede leven. En dit doen we volledig op maat, want 'your mission is our command'.

Is er een groeiende bewustwording met betrekking tot duurzaamheid en circulariteit?

Tristan: “Hoewel er vooruitgang is, blijft het uitdagend om anderen bewust te maken van de veranderingen op het gebied van duurzaamheid. Het vereist een omslag in mentaliteit. Daarnaast zie ik in het bedrijfsleven de behoefte aan vooruitgang, maar dit wordt vaak als moeilijk ervaren. Toch kunnen kleine stappen, het 'laaghangend fruit', een weg banen naar grotere veranderingen.”

Wat vind je van initiatieven zoals Tussenstation?

Tristan: “Sloopaannemers spelen een essentiële rol bij het verstrekken van advies, en Tussenstation is daar een voorbeeld van. Dit initiatief omvat partners en biedt meer vrijheid voor creatieve mogelijkheden. Op die manier krijgen de creatieve geesten meer ruimte om zich te ontplooien. Ik ben van mening dat je jezelf dan een circulair ambachtscentrum mag noemen.”

Wat is dé waardevolle tip voor het omarmen van duurzaamheid en circulariteit?

Tristan: “Probeer die circulaire bril eens op te zetten en omarm de circulaire verandering. Begin met eenvoudige stappen, zoals afval scheiden of hergebruik van materialen. Hoe eenvoudiger, hoe groter de kans op succes. Als de eerste stap te uitdagend lijkt, kun je misschien samen met een duurzaamheid-topper in jouw buurt sparren. Want samen kun je stap voor stap werken aan een duurzamere toekomst.”

Juryrapport (PDF)

pdf icon