Duurzame keukens en kasten voor een circulaire toekomst
We spreken met Jan-Willem, de oprichter van goed houtbaar, over zijn visie op een circulaire wereld. Vanuit een passie voor duurzaamheid en een streven naar een beter milieu, waarin voldoende materialen hergebruikt kunnen worden, heeft hij ervoor gekozen om zich te richten op hout. Deze keuze komt voort uit zijn persoonlijke drijfveren en zijn ervaringen in Zuidoost-Azië, waar hij geconfronteerd werd met ontbossing van de oerwouden.
Hoe zou jij het bedrijf omschrijven?
“Ons assortiment omvat circulair ontworpen keukens en kasten van hout die gemakkelijk gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden. We gebruiken zoveel mogelijk hout vanwege de lagere energieconsumptie en milieu-impact in vergelijk met staal en plastic. We zoeken voortdurend naar duurzame opties en demontagetechnieken om te blijven verbeteren. We maken bijvoorbeeld gebruik van zwaluwstaartverbindingen om onze producten solide samen te stellen. We geloven in het belang van circulaire materialen en streven ernaar onze klanten unieke, handgemaakte producten te bieden die de natuur in huis halen. Hoewel onze meubelmakerij klein is, is onze ambitie op het gebied van duurzaamheid groot; we streven ernaar volledig circulair te worden.
Je streeft naar volledige circulariteit. Wat is daarin jouw toekomstbeeld?
“Mijn droom is om eenvoudige ontwerpen te maken, volledig van hout en voor iedereen toegankelijk. We werken veel met leerlingen en proberen ook ruimte beschikbaar te stellen aan mensen die weer in het werkveld willen starten vanuit een burn-out of andere vorm van arbeidsongeschiktheid. Het is mijn passie om deze mensen te helpen en hen uit hun isolement te halen, zodat ze zichzelf kunnen herpakken. Ook werken we samen met een sociaal werkbedrijf voor een deel van onze standaardproductie. Qua productie en proces moet het mes aan twee kanten snijden: het moet zowel een kwalitatief hoogstaand product zijn met een verhaal, als een bron van inspiratie om duurzaam te leven en te werken. Ons verhaal heeft dus zowel een circulair als een sociaal aspect.
Hoe heb jij stappen gezet richting circulariteit?
“Ik heb met eigen ogen de ontbossingen en vernietiging van oerwouden gezien in Cambodja, Zuidoost-Azië. Zo ontstond mijn wens om verspilling van waardevol hout en onnodige uitstoot van CO2 te voorkomen. Vanuit daar ben ik begonnen met het duurzaam maken van meubels. Eerst voor de export, maar dat bleek lastig. Daarom ben ik overgestapt naar lokale, binnenlandse markt. Het bedrijf liep goed en we waren toe aan de volgende stap of verkopen. Hierdoor kwam de kans om terug te gaan naar Nederland, daar zijn we voor gegaan. Vervolgens kwam ik bij Ikea terecht voor een opleiding tot winkelleider vanwege hun focus op duurzaamheid en circulaire aspecten. Toen ik echter merkte dat het ondernemen meer bij mij paste, ben ik opnieuw voor mezelf begonnen, met als doel klanten te helpen zolang mogelijk te genieten van beschikbaar hout in bijvoorbeeld interieurtoepassingen. Dat was de start van Artillery Furniture in Zwolle, het moederbedrijf van goed houtbaar.
Hoe kijk je aan tegen de ontwikkelingen van de circulaire markt?
“Het begrip van het belang van duurzaamheid groeit, wat resulteert in een toenemende bewustwording. Waar duurzaamheid 20 jaar geleden nog geen prioriteit had, is er nu veel gaande op dat gebied. Tien jaar geleden was houtbouw nog geen standaard in de industrie en woningbouw, maar tegenwoordig kiezen steeds meer aannemers bewust voor hout. De prijs en het tekort aan metselaars/vaklui spelen hierbij een belangrijke rol. Ik verwacht ook dat de overheid een belangrijke rol zal spelen in dit proces, waardoor het gebruik van hout steeds logischer en gangbaarder wordt.
Wat vind je van het initiatief Tussenstation?
“Het verkrijgen van materialen is altijd een uitdaging voor mij, en een dergelijk initiatief kan daarin voor mij een belangrijke rol spelen. Het opbouwen van relaties kost tijd, vooral voor jonge ondernemers. Tussenstation kan fungeren als een schakel om mensen bij elkaar te brengen. Bovendien is het inspirerend om samen te werken met verschillende disciplines. Ik ben dus erg enthousiast over Tussenstation en hun waardevolle rol in het stimuleren van duurzaam ondernemen.