Rever Interieurprojecten: Op weg naar 100% circulair
Tijdens een inspirerend gesprek met Jaytee van Veen, Senior Interieurarchitect & Innovatiemanager bij Rever Interieurprojecten, hebben we gesproken over de mogelijkheden van circulariteit in het creëren van een optimale werkomgeving. Hierin staan de behoeften van mens, team en organisatie centraal. Met hun indrukwekkende prestaties is hun missie om 100% circulair te ondernemen alleen maar relevanter geworden. Alles om daarmee een gezonde, circulaire wereld achter te laten voor de volgende generaties.
Waar houdt Rever Interieurprojecten zich vooral mee bezig?
Jaytee: “Bij Rever Interieurprojecten streven we naar een betere en gezondere wereld, niet alleen voor het heden maar ook voor toekomstige generaties. Onze ambitie is om 100% circulair te worden, en vanuit die visie hebben we REFURB. Interiors in het leven geroepen. Samen met onze partner, Human Office, zien we de mogelijkheden om materialen en losse inventaris, zoals stoelen en kasten, te hergebruiken. Voor ons is een kantoor namelijk veel meer dan alleen een gebouw; het is een ruimte vol waardevolle grondstoffen die een tweede leven verdienen. Deze gedachte vormt het fundament van onze drijfveren.
Ons team richt zich als regisseur op het adviseren, ontwerpen, bouwen en beheren van de meest optimale werkomgeving, waarin Human Office zich specialiseert in het repareren, refurbishen en onderhouden van gebruikte producten. Door samen te werken, zorgen we ervoor dat deze kwalitatief hoogwaardige producten een nieuw leven krijgen, en dragen we bij aan een duurzame toekomst waarin hergebruik centraal staat."
Je sprak over het onderhouden van de producten, wat houdt dat precies in?
Jaytee: “Bij Rever Interieurprojecten hechten we er veel waarde aan om de productkwaliteit te waarborgen en ervoor te zorgen dat de producten zo lang mogelijk mee kunnen gaan. Primair doen we dit vanuit onze circulaire visie. Hoe langer de producten goed blijven, hoe lager de impact op het milieu. Maar daarnaast behouden producten van goede kwaliteit ook een hogere restwaarde, wat weer voordelig is voor de klant.
Op dit moment adviseren we onze klanten over het beheer en de exploitatie van hun totale interieur, zodat dit goed onderhouden wordt en blijft (ook vanuit onze circulaire visie). Bij de aanschaf worden de producten grondig gecontroleerd en technisch volledig nagekeken in onze werkplaats. Daardoor kunnen we ook garanties afgeven zoals nieuw. Bij de jaarlijkse controle worden de producten op de belangrijkste punten gecontroleerd en gerepareerd op locatie. Zo kunnen we ervoor zorgen dat onze producten langer meegaan en voldoen aan de hoogste normen, wat bijdraagt aan een duurzamere en efficiëntere werkomgeving.”
Hoe zet Rever zich in om 100% circulair te worden?
Jaytee: “Als organisatie zijn we al zo'n twintig jaar bezig met duurzaamheidsinitiatieven. Onlangs hebben we als eerste in onze branche het hoogst haalbare niveau (niveau 5) van de CO2-prestatieladder behaald. We hebben dit succes bereikt door onze eigen organisatie, de projecten die wij realiseren en onze invloed op de keten door te lichten om daarmee ons energieverbruik en CO2-uitstoot in kaart te brengen en actieplannen op te stellen. Hierin kijken we waar we invloed op kunnen uitoefenen en bepalen we waar we de focus op gaan leggen. Daarnaast kijken wij ook naar samenwerkingen buiten de organisatie.”
Hoe vertaalt dit zich naar de buitenwereld toe?
Jaytee: Vanuit ons beheer en dat van Human Office - die ook de resterende producten opkoopt - heeft dit er gezamenlijk toe geleid dat we ongeveer 60.000 vierkante meter aan halruimte hebben gevuld met kwalitatief hoogwaardige herbruikbare inventaris, wat ongeveer even groot is als negen voetbalvelden. Daarnaast heeft het beheer als voordeel dat wij onze klanten inzicht bieden in hun interieurvoorraad en wij klantgerichte oplossingen kunnen bieden vanuit een circulaire visie. Hierin bieden wij oplossingen voor hun werkomgeving vanuit hun eigen voorraad, die van eventuele samenwerkingspartners of onze opgekochte voorraad. Een goed voorbeeld hiervan is de Rijksoverheid, één van onze grootste klanten. Wij hebben hier ruim 15.000 producten - vanuit hun eigen voorraad - weer terug kunnen zetten. Een klein gedeelte, ruim 5%, hebben wij aangevuld met producten uit onze eigen voorraad omdat deze nog niet in refurb te krijgen zijn. En voor de goede orde, al deze producten voelen als nieuw. Deze impact levert een enorme bijdrage aan circulariteit.”
Welke inspanningen levert Rever Interieurprojecten om de sociale impact te vergroten naast het circulair ondernemen?
Jaytee: “We zijn er trots op dat we ons steentje kunnen bijdragen, maar op dit moment is het vooral uitdagend om onze werkzaamheden goedkoper aan te kunnen bieden dan de nieuwprijs. Ons proces vergt inzet en vele stappen om het efficiënt te laten verlopen. Maar dat is wat ons drijft. Samen dragen we bij aan een duurzamere wereld. We zijn trots op het feit dat we in staat zijn een mix van gevoelsmatig nieuwe producten te leveren die zowel bij de identiteit - missie en visie - van het bedrijf passen als bij het circulaire plaatje.”
Hoe kijk je aan tegen initiatieven als Tussenstation?
Jaytee: “Eerlijk gezegd kende ik het initiatief Tussenstation nog niet, maar ik ben zeker nieuwsgierig en enthousiast naar meer. Duurzaamheidsinitiatieven zoals deze zie je gelukkig steeds vaker. Samen zaadjes van ideeën planten en de mouwen opstropen om dat waar te maken, zorgt voor een grote impact voor ons allemaal. Op die manier kunnen wij een betere wereld achterlaten voor onze eigen kinderen, maar ook voor de generaties die mogen volgen.”