
Verbindend in circulaire bouwmaterialen
Tussenstation, een initiatief van Bork Groep, heeft een bijzonder verhaal. Een aantal jaar geleden is het bedrijf ontstaan uit de behoefte om materialen uit sloop- en renovatieprojecten een tweede leven te geven.‘’We merkten dat niet alle materialen meteen van A naar B konden worden gebracht”, vertelt Koen Rooseboom, circulariteitscoördinator bij Bork. “Er was een plek nodig om vraag en aanbod samen te brengen.” Een station tussen bestemmingen.
De weg naar Tussenstation
De materialen die bij Tussenstation terecht komen zijn heel verschillend. Ze worden verzameld bij de sloopprojecten van Bork en naar Tussenstation vervoerd. Deze sloopprojecten zijn divers, van kantoorgebouwen en scholen tot fabrieken en industriële panden. Hierdoor ontvangt Tussenstation een breed scala aan materialen. Denk bijvoorbeeld aan deuren, kozijnen en andere bouwmaterialen. ‘’Soms hebben we zelfs complete houten woningen die als bouwpakket opnieuw kunnen worden gebruikt’’, vertelt Koen enthousiast.
Deze circulaire aanpak is niet alleen goed voor het milieu, maar het bespaart ook op afvalkosten. Aan het materiaal dat naar Tussenstation komt worden eisen gesteld zodat afnemers erop kunnen vertrouwen dat het goed opnieuw ingezet kan worden. Oud en versleten materiaal wordt dan ook niet naar Tussenstation, maar gaat direct naar de recycling.
Als de materialen eenmaal zijn aangekomen, worden ze gecontroleerd en klaargemaakt voor hergebruik. Wat er met die materialen mogelijk is? Dat verschilt enorm. Een deur kan bijvoorbeeld een deur blijven, maar een oude kast wordt bijvoorbeeld omgetoverd tot een stijlvolle wandplank.
Een tweede kans voor ieder materiaal
Bij Tussenstation ligt de focus altijd op hergebruik van materialen. Toch kan het soms gebeuren dat, na verloop van tijd, blijkt dat er onverwacht geen interesse in bepaalde materialen is. Ook dan wordt er een oplossing gevonden. ‘’Weggooien doen we niet’’, zegt Koen resoluut. ‘’Als het materiaal niet hergebruikt wordt, dan zoeken altijd naar een manier om het te recyclen. Hout kunnen we bijvoorbeeld versnipperen om er nieuwe spaanplaten van te maken.’’
Soms komen er bij Tussenstation hele bijzondere dingen voorbij. ‘’We hebben een keer een complete industriële keuken gehad’’, herinnert Koen zich. Het mooiste aan circulaire materialen? Er zit eigenlijk altijd een verhaal achter. Van de kozijnen uit een geliefde school tot een muur die generaties aan werknemers warm heeft gehouden.
De toekomst van circulair bouwen
Volledig circulaire bouw ziet Koen niet snel gebeuren. “Veel bestaande bouw is niet gemaakt met circulariteit als uitgangspunt,” legt hij uit. Maar, door biobased en circulaire materialen te combineren met nieuwe bouwtechnieken is het proces van duurzaam bouwen wel te versnellen. Zo werkt Tussenstation bijvoorbeeld samen met de Hanze om samen met studenten te werken aan duurzame, circulaire bouwprojecten. Zo is er onlangs in Groningen een gebouw opgeleverd dat uit zoveel mogelijk circulaire materialen bestaat die samen met studenten uit een ouder gebouw op de campus zijn geoogst.
‘’Wij denken graag mee naar circulaire mogelijkheden’’, bevestigt Koen. Tussenstation bewijst dat circulair bouwen niet alleen een theoretisch concept is, maar een praktisch en haalbaar alternatief voor de traditionele bouw. Door materialen een tweede leven te geven, draagt het bij aan een duurzamere toekomst.
Wil je een kijkje nemen bij Tussenstation? Plan een bezoek in door te mailen naar k.rooseboom@borkgroep.nl