We make beautiful things from wa(e)ste
Tynke van den Heuvel is oprichtster van Studio Wae. Samen met haar team zet zij zich in om reststromen om te zetten in schaalbare en mooie producten. We spraken haar over hun impact op de circulaire economie en haar drijfveren om een bedrijf rondom circulariteit op te zetten. Ook deelt ze haar visie op initiatieven zoals Tussenstation in hun bijdrage aan duurzaam en toekomstbestendig ondernemen.
Waar houdt Studio Wae zich mee bezig?
“Studio Wae ontwerpt/produceert drie producten: circulaire bestrating, circulaire vloeroplossingen zoals vloerbedekking en modulaire kleden en wandpanelen. Deze laatste produceren wij met het productie uitval van grote tapijttegelfabrikanten in Nederland, zoals tapijttegels met weeffoutjes of bijvoorbeeld fouten in kleur of afkort fouten. Door mooie producten te maken van de reststromen van die materialen, streven we ernaar om zoveel mogelijk impact te maken op de beperking van nieuwe grondstofwinning. En we willen laten zien dat hergebruik niet gelijk staat aan concessies doen in het eindresultaat. Veel mensen beseffen niet dat een circulair product er esthetisch en gloednieuw uit kan zien. Ik zie het als mijn taak om dat met onze ontwerpen, geïnspireerd door kunstenaar M.C. Escher, te laten zien. Het moet de gebruiker prikkelen en inspireren. En dat probeer ik beetje bij beetje te integreren in het duurzame landschap.”
Wat drijft jou om circulariteit zo belangrijk te maken in je organisatie?
“Ik ben enthousiast over de ontwikkelingen in de circulaire markt en het vermogen om op het juiste moment daarop in te spelen. Door uniek en onderscheidend te zijn in de markt, kun je opvallen. En dat is mijn drijfveer. Ik ben namelijk altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om op een creatieve en duurzame manier te ondernemen. Deze visie wordt gesterkt onder invloeden zoals klimaatverandering, materiaalschaarste en het conflict tussen Oekraïne en Rusland.”
Welke inspanningen levert Studio Wae naast circulair ondernemen om de sociale impact te vergroten?
“Bij Studio Wae streven we naar meer dan alleen circulair ondernemen. Onze focus ligt ook op het vergroten van de sociale impact. Zo is het mijn persoonlijke missie om zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij Studio Wae te betrekken en hen de mogelijkheid te bieden op een stuk zekerheid in de vorm van een arbeidscontract. Op deze manier dragen we bij aan het bevorderen van integratie en het creëren van betere kansen voor deze groep mensen. Daarnaast wordt een aanzienlijk deel van het handwerk door hen verricht, en dit gebeurt uiteraard tegen een eerlijk salaris. Door deze aanpak wordt ons productieproces niet alleen duurzaam, maar ook maatschappelijk verantwoord.”